Conditionering en de kunst van het oefenen (3)
juni 8, 2018
Drie waarnemingen en de vervreemding
juni 14, 2018
Show all

Stop de moord en de diefstal!

 

Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar vind ik het dat veganisten (of planteneters, noem ze hoe je ze noemen wilt) zich in de 21e eeuw nog moeten verantwoorden voor hun lifestylekeuzes. Dat de bewijslast bij hén ligt. Dat zij worden afgerekend op hun zogenaamd liefdeloze en confronterende taal en hun stuitende foto’s van gemartelde dieren. Het is de omgekeerde wereld! Hallo, wie is er hier nou liefdeloos?! – de mensen die deze wreedheden begaan en toestaan of de mensen die het aan de kaak stellen en heel hard ‘nee!’ roepen? Het is toch van de zotte dat veganisten – uitgerekend veganisten! – moeten bewijzen dat ze liefdevol zijn en niet de mensen die deze wreedheden mogelijk maken met hun koop- en eetgedrag.

Het stuit me tegen de borst dat mensen die de mond vol hebben over ontwaken, bewustwording en spirituele groei nog altijd vlees, vis, eieren en zuivel eten… producten die we alleen kunnen eten als we de oorspronkelijke eigenaars ofwel vermoorden ofwel beroven (meer keuzes heb je niet). Hoe kun je jezelf bewust, ontwaakt of zelfs maar liefdevol noemen als je deze wrede nietsontziende industrie steunt met je voedselkeuzes? “Ik laat mensen in hun waarde, leven en laten leven”, zeggen ze dan… Hoe durven ze! Mensen die vlees en vis eten laten juist NIET leven… ze vermoorden kostbaar leven voor hun eigen genot. Dat is niet ‘in je waarde laten’! Dat is egoïsme dat toegedekt wordt met spirituele taal - ik kan je namaste’s niet meer horen.

Ik hoef je niet meer te waarschuwen, je hebt het al door: dit is geen vriendelijk stukje. Dikke kans dat je je afvraagt waar die beminnelijke en begrijpende Boele is gebleven. Nou, die is er nog steeds, maak je geen zorgen. Sterker nog: dat is precies dezelfde Boele. Want ik ben een gepassioneerd mens en er zijn dingen die me wat kunnen schelen. De 1,2 miljoen dieren die DAGELIJKS in Nederland worden vermoord bijvoorbeeld – hoor je dat: 1.200.000 dieren PER DAG! Dát kan me wat schelen. Het maakt me niet uit of je mij vandaag sympathiek vindt of niet, ik wil dat je eerlijk wordt naar jezelf! En als je dat niet van plan bent, kun je maar beter stoppen met lezen (o, dat had je al gedaan…).

Het feit alleen al dat mensen die géén dieren doodmaken voor hun vlees, mensen die dieren níet beroven van hun melk en eieren een aparte naam hebben: de ‘veganisten’. Alsof het een hobby is! De één houdt van modelspoor en de ander is veganist… We hebben toch ook geen naam voor mensen die níet discrimineren op huidskleur, sekse of seksuele geaardheid? We vinden NIET DISCRIMINEREN normaal - en terecht! – en we geven mensen die het wél doen een naam: racisten, seksisten en homofoben. Maar als het gaat om de wrede massamoord op dieren draaien we het om: dan zijn de liefdevolle mensen die dat NIET doen plotseling vreemd en raar en liefdeloos. De bewijslast ligt aan de verkeerde kant.

En nee, mensen moeten dat níet zelf weten! Het is fout om dieren onnodig te laten lijden, op te sluiten, Het is op geen enkele manier te rechtvaardigen. Medisch niet, want veganisten zijn gemiddeld aantoonbaar de gezondste mensen op de planeet – we hebben geen vlees of melk nodig! Historisch niet (Paleo), want we leven niet meer met 10 miljoen oermensen in grotten en oerbossen, maar met bijna 8 miljard mensen op een planeet die kapot gaat aan deze industrie. Economisch niet, want de schade die deze industrie toebrengt aan de aarde is bijna niet meer goed te maken. En je kunt ook niet meer zeggen dat je het niet wist, wat we weten het wel. Jij ook! Jij weet ook wat er gebeurt!

En kom nou niet aan met argumenten dat het niet anders kan, dat we anders de groeiende wereldbevolking niet kunnen voeden. Dat is een leugen! De waarheid is precies andersom: we kunnen per hectare wel 5 tot 10 keer zoveel mensen voeden met uitsluitend plantaardig voedsel. Groente, fruit, bonen, granen, aardappelen, noten, zaden (etc., etc.) verbouwen is veel en veel efficiënter. De waarheid is dat we de wereld juist NIET kunnen voeden met dierlijk voedsel, daar zijn wetenschappers het al lang over eens. De overbevolking is niet het probleem, de manier waarop we de wereld voeden is het probleem!

Laat ik het even op een rijtje zetten voor je:

* VLEES is de spieren of organen van dieren. Correctie: van dode dieren. En voor wie het vergeten is: een VIS is ook een dier! Die dieren zijn morsdood als jij dat vlees eet. De dieren die je eet worden alleen maar in leven gehouden ómdat we ze later dood maken. Hun dood is hun enige bestaansrecht! Dat is misdadig.

* MELK is de voeding waarmee moeders hun kleintjes voeden (hún kleintjes!) en als het in een pak zit, is het gestolen van de moederdieren die hun eigen jongen niet meer zien en mogen voeden. En ja, dat geldt ook voor geitenmelk en schapenmelk (spiriwiri-mensen lijken dat soms wél oke te vinden). En dus ook voor alles wat daarvan gemaakt is: kaas, kwark, yoghurt (echt hoor, ik moet het nog regelmatig uitleggen: mensen die zeggen geen melk te gebruiken, maar wel kaas of yoghurt of kwark!).

* EIEREN zíjn het nageslacht van vogels (meestal kippen) en die legt een vogel om jongen te krijgen. Dat geldt ook voor kippen! Eieren zijn geen voedsel voor mensen, eieren zijn de ‘zwangerschap’ van vogels! En in de grootschalige eierfokkerij worden bovendien de haantjes nog als kuiken vermoord, dus zo ‘onschuldig’ is een eitje niet.

* En dat je BIOLOGISCH eet maakt het niks beter. Ook die dieren willen leven. Ook die dieren worden in gevangenschap gehouden. Ook die dieren halen nog geen kwart van hun natuurlijke leeftijd. Ook die dieren worden bestolen van hun melk en eieren. Ik ben voor biologische landbouw, maar alleen als het om plantaardig voedsel voor mensen gaat. Biologische veeteelt is net zo wreed en egoïstisch en vraagt bovendien nog veel meer land en grondstoffen.

Dat brengt me op de VEGETARIËRS. Ik vind hun positie onbegrijpelijk en onhoudbaar. De meesten van hen kiezen voor vegetarisch uit ideële motieven. Zij wéten dus waar het vandaan komt. Ze hebben zich kennelijk verdiept in die verderfelijke industrie-des-doods. Maar waarom vergeten ze dat dan als ze melk drinken, kaas eten en eieren eten? Dat is niet minder wreed. Niet alleen is dat een industrie die is ingericht op systematische DIEFSTAL, maar evengoed een industrie-des-doods. Als de productie afneemt, kunnen de koeien dood. De stiertjes, bokken en rammen (om maar wat te noemen) die in deze bedrijven worden geboren (en ja, dat moet, anders geven de moeders geen melk!) worden snel op gewicht gefokt, om alsnog vermoord te worden. Vegetariërs hebben een morele grens bedacht die niet bestaat. We hebben van álle dieren af te blijven –ze komen ons niet toe en we hebben ze niet nodig!

Veganisten krijgen vaak het verwijt dat ze zich beter zouden voelen dan anderen. Ik wilde dat het waar was. Veganisten moeten voorzichtig opereren en op hun woorden letten, anders worden ze als liefdeloze betweters weggezet (dat zal mij nu ook weer gebeuren). Ze dúrven zich helemaal niet ‘beter’ te voelen. En dat is jammer en onterecht. Want het moet maar eens gezegd worden: veganisten maken hier de moreel betere keuze! Ze zíjn op dit punt inderdaad moreel superieur. Ze hebben geen wreedheid en gestolen waar op hun menu staan. Wij beoordelen mensen die vrouwen onderdrukken, slaven houden en kinderen verkrachten (om maar wat te noemen) ook als immoreel. Dan zeggen we ook niet: ‘ach, laat iedereen in zijn waarde’. Er zijn dingen niet goed! Dieren onnodig laten lijden en doodmaken is niet goed!


De paar mensen die tot hier gekomen zijn, zijn ofwel veganist, ofwel behoorlijk moedig. Ik hoop écht van harte dat je jezelf nu eerlijk de vraag wilt stellen: kan ik het nog langer verantwoorden om vlees, vis, zuivel of eieren te eten? Kun jij jezelf tijdens het eten van deze wreedheden écht eerlijk in de spiegel aankijken? Doorzie alsjeblief de smoezen die je meteen wilt inbrengen om je gedrag goed te praten! Het is niet oké, er is geen redenering te bedenken die het acceptabel maakt. Je draait jezelf een rad voor ogen.
Ik zou willen dat veganisten zichzelf niet langer veganist noemen. Laten zij nu maar de ‘normaal’ zijn. Laten we de eters van vlees, zuivel en eieren een naam geven: carnisten, lactisten en ovisten. Geef hen, zolang het nodig is, een obscuur hoekje in de supermarkt waar ze hun verderfelijke waar kunnen kopen. Laat hén het schaamrood op de kaken krijgen. Laten restaurants die het aandurven de wrede carnisten, lactisten en ovisten nog ‘speciale gerechten’ serveren waar een logootje bij staat (‘pas op: eetbare wreedheid’). Het is anno 2018 toch wel tijd om een dierenleedvrij menu NORMAAL te noemen?
Zullen we alsjeblieft stoppen met deze gekte?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *