Conditionering en de crisis (2)
juni 8, 2018
Stop de moord en de diefstal!
juni 8, 2018
Show all

Conditionering en de kunst van het oefenen (3)

 

In een tijd van snelle communicatie en hoogwaardige technologie lijken we de kunst van het OEFENEN kwijt te raken. We willen snel van onze problemen af. We willen snel rijk worden, snel gezond worden, snel gelukkig worden. We hebben overal en onmiddellijk toegang tot alle denkbare informatie. We kiezen voor speeddates en korte trajecten. We versimpelen diepe en gelaagde inzichten tot korte eenduidige quotes op Facebook en Instagram. Alles moet nú, alles moet kort en alles moet snel.

Maar als het gaat om échte verandering, échte de-conditionering, zijn oefening en geduld de kernwoorden. Conditioneringen zijn immers diep ingesleten patronen in ons denken en voelen die zijn ontstaan door duizenden en duizenden uren van onbewuste training. Dag in dag uit, jaar in jaar uit, oefen je je als kind in de (veelal ongeschreven) regels van de wereld waarin je opgroeit. Je leert kijken, denken, voelen en handelen zoals de wereld om je heen – of je zet je daarvan af… maar dat levert vaak niet veel meer dan het spiegelbeeld op.

Als je in je leven vastloopt omdat je conditioneringen niet meer werken, omdat je voelt hoe deze ‘oude wereld’ je klein houdt, omdat je ontdekt dat de oordelen die je hebt niet van jou zijn, dan is het tijd voor de-conditionering. En dat proces vraag tijd, geduld en… oefenen. Je vervangt namelijk de oude conditionering met nieuw aan te leren gedrag en gedachtenpatronen. Dat nieuwe gaat niet vanzelf, niet geautomatiseerd, je moet er elke keer bewust voor kiezen. Het is alsof je een grote steen de heuvel op moet duwen: als je niks doet, dan rolt hij terug. Het ‘gewicht’ van jarenlange conditionering is ongelofelijk groot.

En dus zul je moeten oefenen, oefenen, oefenen. Je zult wakker en alert moeten blijven, want zodra je onder stress komt of even je scherpte verliest, zal het geconditioneerde gedrag het weer overnemen – dat kan immers zonder bewustzijn. Dat je nu inzicht hebt in je oude geconditioneerde gedrag is belangrijk en een geweldige doorbraak, maar het is niet genoeg voor échte verandering. De bereidheid om te oefenen, heel veel te oefenen zal het verschil maken.

Kinderen doen niet anders. Wat wij spelen noemen, is niks anders dan voortdurende oefening. Ik sta als vader van een 7 maanden oude baby er opnieuw met mijn neus bovenop. Onze kleine Evan oefent op dagelijkse basis al zijn spieren, zijn stem, zijn oog-hand-coördinatie, zijn evenwicht, zijn ogen, zijn communicatie met ons. Hij reikt naar dingen waar hij nog net niet bij kan, hij stopt dingen in zijn mond om te ontdekken of het eetbaar is of niet, hij grijpt onhandig naar de kat die langsloopt. Zijn hele dag bestaat uit oefenen en dat blijft nog jaren zo.

Gun het jezelf om te oefenen. Gun jezelf de tijd. Wees trouw aan wat je wilt leren, maar wees mild over de voortgang. Gun jezelf om het honderden keren ‘fout’ te doen, het te verprutsen, weer in oude patronen te vallen… en ga door. Heb geduld met jezelf en met de mensen om je heen. Oefen, oefen, oefen. En weet één ding: oefening baart kunst! Het nieuwe wil geboren worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *