De hashtag #metoo gaat ons niet verder helpen
oktober 17, 2017
Waarom mensen de ‘Wet van aantrekking’ verwerpen!
november 23, 2017
Show all

Authenticiteit en moreel leiderschap

 

Ik heb een visie op verandering en leiderschap. Daar hoef je het niet mee eens te zijn, maar ik wil het je wel graag vertellen. Ik geloof namelijk heel erg in leiderschap.

We zien leiders vaak vooral als de mannen en vrouwen in pak en mantelpak. Mensen aan de top van een bedrijf of op een invloedrijke positie in de politiek. En inderdaad: dat zijn leiders en ze hebben invloed, grote invloed soms. Maar dit is meestal niet het type leider dat verandering of vernieuwing brengt, gevangen als ze zijn in grote logge structuren of in een web van complexe belangen.

We voelen het allemaal: er moet wat veranderen in de samenleving. We lopen op zoveel manieren vast. De oude structuren werken niet meer. De spelregels lijken veranderd. De wereld verandert sneller dan ooit tevoren en we weten nauwelijks waarnaar we onderweg zijn. Chaos lijkt te regeren, de samenleving lijkt stuurloos en op drift. En precies dát vraagt om leiderschap, maar dan wel om radicaal nieuw leiderschap.

Ik noem dit ‘moreel leiderschap': mannen en vrouwen die allereerst hun eigen leven blijken te kunnen ‘leiden'. Wie niet in het klein betrouwbaar leiderschap toont, kan het onmogelijk in het groot doen. De leiders van morgen zullen mensen zijn die er álles aan doen om hun eigen leven op orde te hebben: hun eigen lijf en gezondheid, hun eigen financiën, hun eigen relaties, hun eigen familie. Het zijn mensen die krachtig zijn, helder kunnen denken, verantwoordelijkheid nemen en dragen en volstrekt betrouwbaar zijn in hun woorden en daden. Nee, het hoeven geen perfecte mensen te zijn, maar wel betrouwbare mensen!

Daar begint het mee, wat mij betreft. Maar dat is niet alles. De leiders van morgen zullen ook visie moeten hebben en die visie zelf moeten leven. Een leider kan onmogelijk lijden aan morele of cognitieve ‘dissonantie': het één geloven en verkondigen en het ánder doen. Wie liefde preekt, zal liefde moeten leven - in alles wat hij of zij doet, laat... en eet. Wie eerlijkheid preekt, zal eerlijk moeten leven. Moreel leiderschap kan alleen bestaan bij de gratie van echtheid, transparantie en authenticiteit. "Practice what you preach and preach what you practice".

Een leider moet willen opstaan en zichtbaar en hoorbaar willen zijn. Een leider is een leider als hij of zij anderen mee krijgt, mensen inspireert tot andere keuzes, een beweging in gang zet. Wie zegt: "Ik leef mijn eigen leven zo goed als ik kan en wil daarin een voorbeeld voor anderen zijn, maar ik hoef dat niet te preken", maakt een prachtige levenskeuze - proficiat! Maar dan ben je geen leider. En dat hoeft ook niet - niet iedereen is een leider: leiders hebben authentieke en dappere volgers nodig.

De morele leiders van morgen moeten niet bang zijn. Niet bang om dingen te zeggen die anderen niet willen horen. Niet bang zijn om kritiek te uiten of kritiek te ontvangen. Niet bang om met het hoofd boven het maaiveld uit te steken. Dat is (zeker in Nederland) best gevaarlijk. We hebben geen cultuur die moreel leiderschap makkelijk herkent, we vinden mensen al snel raar of eigenwijs of narcistisch en we vertellen elkaar dat ook zonder aarzeling. We vinden gepassioneerde mensen al snel boos of agressief en keuren dat dan af. De leiders van morgen zullen bereid moeten zijn dat te ontvangen.

Ten slotte geloof ik dat de morele leiders alleen maar een boodschap van radicale liefde kunnen hebben. Liefde voor het leven, liefde voor de aarde, liefde voor het krachtige en het kwetsbare, liefde voor de vreemde ander en liefde voor de dieren... En geloof me, liefde is geen makkelijke boodschap. Liefde is niet alleen maar zoet en lief en zacht, liefde kan ook krachtig en fel en pijnlijk zijn. Liefde betekent ook opstaan tegen onrecht, uitbuiting, diefstal, vernedering.

Ik wil zelf zo'n type leider zijn. En ik help anderen om op hun eigen plek dit morele leiderschap te ontwikkelen. Dat kan op heel veel verschillende manieren en op heel verschillende schaal, van heel groot tot heel klein. Niet iedereen hoeft boeken te schrijven of in theaters te staan. Je kunt het doen in je werk, je bedrijf, op school, in je vriendenkring of op Facebook. Maar waar je het ook bent, je bent het alleen als je het volledig draagt door je eigen levenswijze.

Nog 44 dagen...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *